آرامگاه فردوسی در مشهد

آرامگاه فردوسی,آرامگاه فردوسی در مشهد,سفر به آرامگاه فردوسی

چکیده

آرامگاه فردوسی در مشهد یکی از اعجاب برانگیزترین مناطقی است که یکی از اولویت های اصلی در تورهای این شهر محسوب می شود. سفر مشهد یکی از لذت بخش ترین سفرهایی است که هر گردشگری می تواند تجربه کند. شهر مشهد به عنوان یکی از توریستی ترین شهرهای مذهبی ایران به شمار می رود. این […]

آرامگاه فردوسی در مشهد یکی از اعجاب برانگیزترین مناطقی است که یکی از اولویت های اصلی در تورهای این شهر محسوب می شود. سفر مشهد یکی از لذت بخش ترین سفرهایی است که هر گردشگری می تواند تجربه کند. شهر مشهد به عنوان یکی از توریستی ترین شهرهای مذهبی ایران به شمار می رود.

این شهر نه تنها به خاطر وجود بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) بلکه به خاطر جاذبه های گردشگری دیگری که دارد هر ساله توریست های زیادی را به خود جذب می کند. آرامگاه فردوسی یکی از این موارد است؛

برای دستیابی به این بنای تاریخی، مسیرهای گوناگونی وجود دارد، اما بهترین راه این است که ابتدا به شهر مشهد بروید. برای این منظور می ‌توانید از وسایل نقلیه شخصی یا عمومی استفاده کنید. در ادامه می خواهیم به معرفی آرامگاه فردوسی و جزئیات این بنای تاریخی بپردازیم.

آرامگاه فردوسی در سفر به مشهد

آرامگاه فردوسی یکی از جاهای دیدنی مشهد است که برای بسیاری از مسافرین اهمیت زیادی دارد. برای برخی سفر با تور از جذابیت های خاصی برخوردار بوده است. در میان این جاذبه های مدرن و مذهبی بازدید از آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی برای هر توریستی به یک ضرورت تبدیل شده است.

این آرامگاه در شهر توس، تاریخچه طولانی و دیدنی دارد. در سفر مشهد بازدید از این آرامگاه برای هر گردشگری می تواند خاطره انگیز باشد. با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره سفر به آرامگاه فردوسی در مشهد به دست بیاورید. جهت کسب اطلاعات درباره انواع جاهای دیدنی مشهد بر روی لینک کلیک کنید.

آرامگاه فردوسی,آرامگاه فردوسی در مشهد,سفر به آرامگاه فردوسی,

آرامگاه فردوسی کجاست؟

مقبره زیبای فردوسی، سخنور حماسه‌ های ایرانی، در قلب شهر مشهد و منطقه توس واقع شده است. آرامگاه فردوسی در فاصله 20 کیلومتری شمال مشهد، در حوزه ‌ی روستای اسلامیه و توس، نزدیک به دروازه رزان شهر طابران واقع شده است. پس در پاسخ به این سوال که آرامگاه فردوسی کجاست می توانیم بگوییم که این آرامگاه در فاصله ۲۸ کیلومتری غرب روستای پاژ قرار و در باغی سرسبز و زیبا قرار دارد.

مسیر دسترسی به آرامگاه فردوسی در مشهد

برای رسیدن به آرامگاه فردوسی در مشهد پس از زیارت حرم امام رضا، می ‌توانید از وسایل عمومی محلی استفاده کنید. ابتدا حدود 200 متر را در 10 دقیقه تا ایستگاه حرم مطهر در خیابان شیرازی پیاده روی کنید، سپس سوار خط BRT 831 شده و بعد از 14 ایستگاه در چهارراه شهید فرامرز عباسی پیاده شوید. سپس مجدداً با اتوبوس خط پایانه فردوسی/آرامگاه فردوسی 31 ایستگاه را طی کرده و در آرامگاه فردوسی پیاده شوید. تا مقصد حدود 500 متر را در حدود 30 دقیقه پیاده روی کنید. همچنین، می ‌توانید از اتوبوس خط 202 که از پایانه فردوسی عبور می ‌کند، برای رسیدن به آرامگاه کمک بگیرید.

اگر از خودرو شخصی استفاده می ‌کنید، باید از بزرگراه آزادی به سمت جاده قوچان رفته و به سمت راست در سه راه فردوسی بپیچید و بلوار شاهنامه را برای 6.5 کیلومتر ادامه دهید. سپس به سمت راست بپیچید و به طرف بلوار بهارستان حرکت کنید تا در انتهای بلوار به آرامگاه فردوسی برسید.

سفر به آرامگاه فردوسی در مشهد,فاصله آرامگاه فردوسی تا مشهد,آرامگاه فردوسی,

زندگینامه فردوسی

فردوسی، شاعر حماسه سرای ایرانی، با القابی همچون «حکیم سخن» و «حکیم طوس» شناخته می شود. او در سال ۳۲۹ هجری قمری متولد شد و در سال 411 هجری قمری درگذشت. فردوسی در استان خراسان و روستای باژ به دنیا آمد و پس از درگذشت در شهر توس به خاک سپرده شد.

شاهنامه، اثر محبوب فردوسی است که به واسطه‌ ی آن، نام او حتی در کشورهای غربی نیز شناخته شده است. این شاعر اسطوره ای اثر خود، شاهنامه را در سن سی سالگی سرود و بر اساس شواهد تاریخی، اولین ویرایش این اثر ۱۶ سال پس از سال ۳۸۴ هجری قمری به اتمام رسیده است.

تاریخچه آرامگاه فردوسی

فردوسی به این دلیل که اهل تشیع بود، اجازه ندادند او را در قبرستان شهر توس به خاک بسپارند. به همین دلیل او را در باغ شخصی خود در شهر تابران توس به خاک سپردند. برخی اشخاص در آن زمان بارها مزارش را ویران کردند تا هیچ نام و نشانی از او نباشد. با این وجود شاعران و اهل معرفت در محل دفنش گرد هم می آمدند تا یاد و خاطره این شاعر بزرگ ایرانی را زنده نگه دارند.

چندی بعد از مرگ فردوسی، برای اولین بار بنایی به دست سپهدار طوس ارسلان جاذب، بر مزارش بنا شد که تا صد سال پابرجا بود. بعد از گذشت چند سال این بنا به دست امیر مغول ویران شد و مصالح آن را برای ساخت قلعه او به کار بردند. در زمان پادشاهی غازان خان، امیر ایسن قتلغ خانقاه بنایی بر مزار فردوسی ساخت. تا زمانی که عبیدالله خان ازبک حمله کرد و به دلیل ضد شیعه بودن وی فرمان داد که سنگ قبر فردوسی و بنای یاد بود او را تخریب کنند.

آرامگاه فردوسی در مشهد,سفر به آرامگاه فردوسی,سفر به آرامگاه فردوسی در مشهد,

عبدالوهاب آصف الدوله به دستور ناصرالدین شاه تصمیم گرفت آرامگاه فردوسی را پیدا کند، در نهایت بعد از پیدا کردن آن دو اتاق برای یادبود بر مزارش بنا کردند که بعد از گذشت مدتی بنایی با شکوه روی آن ساختند.

با گذشت زمان و در سال ۱۲۹۹ محمد تقی بهار با انتشار مقاله ای زمینه ساز ساخت آرامگاه کنونی شد. در سال ۱۳۰۱ نیز محمد علی فروغی برای ساخت مقبره تلاش زیادی کرد. همین اتفاقات دست به دست هم دادند تا در سال ۱۳۰۵ هجری شمسی نماینده زرتشتیان کیخسرو شاهرخ به همراه گروهی محل دفن فردوسی را پیدا کنند.

زمانی که آرامگاه فردوسی را پیدا کردند در زمینی به وسعت ۲۳۰۰۰ متر به مالکیت حاج میرزا بنا شده بود. ۷۰۰۰ متر دیگر نیز به واسطه حاج حسین ملک که یکی از خیرین شهر بود به آن اضافه شد تا مساحت کل آرامگاه به ۳۰۰۰۰ متر مربع افزایش پیدا کند. بسیاری از گردشگران خارجی نیز سفر مشهد را برای بازدید از این آرامگاه باشکوه به عنوان مقصد گردشگری خود بر می گزینند.

شرایط بازدید از آرامگاه فردوسی چیست؟

آرامگاه فردوسی در مشهد در 6 ماه اول سال هر روز از ساعت 9 صبح تا 17 عصر و در 6 ماه دوم سال از ساعت 9 صبح تا 16 عصر باز است، با این حال، ساعات کاری موزه و کتابخانه مجموعه در روزهای تعطیل و آخر هفته ممکن است متفاوت باشد.

فاصله آرامگاه فردوسی تا مشهد,آرامگاه فردوسی,آرامگاه فردوسی در مشهد,

قیمت بلیط آرامگاه فردوسی چقدر است؟

تا این لحظه متوجه شدیم که بازدید از آرامگاه فردوسی در مشهد، با تماشای بنای تاریخی و دیدنی آن همراه است. اگر قصد سفر به این شهر گردشگری را دارید، حتماً به آرامگاه فردوسی سر بزنید و از خواندن اشعار شاهنامه لذت ببرید. قیمت بلیط ورود به آرامگاه برای افراد ایرانی 25 هزار تومان و برای افراد خارجی 200 هزار تومان است. برای اطلاعات بیشتر و رزرو بازدید، می ‌توانید با شماره تلفن زیر تماس بگیرید:

شماره تلفن آرامگاه فردوسی در مشهد: 05132663825

معماری آرامگاه فردوسی چگونه است؟

آرامگاه فردوسی مشهد با معماری جذاب و محوطه ‌ای بزرگ، تجربه ‌ای بی ‌نظیر برای بازدیدکنندگان فراهم می کند. همانطور که اشاره شد، این مقبره که از فضای دل ‌نشین و صمیمی برخوردار است، در اوایل سده ۳۰ میلادی ساخته شد و به مرور زمان به مساحت حدود ۶ هکتار رسید. آرامگاه دارای دو بخش اصلی معماری بیرونی و داخلی است که جزئیات کامل آن را در ادامه شرح داده ‌ایم.

سفر به آرامگاه فردوسی,سفر به آرامگاه فردوسی در مشهد,فاصله آرامگاه فردوسی تا مشهد,

معماری بیرونی

بنای اصلی مقبره‌ی فردوسی در مشهد به شکل مکعب با ساختار چهارگوش است و دارای مساحتی حدود ۱۰۴۳ متر مربع بوده که پلکان‌ ها و ستون های بسیاری دارد. این بنا بر سکویی به ارتفاع ۱۸ متر قرار گرفته که از ۷ مکعب کوچک ‌تر تشکیل شده و دیواره‌ های آن با اشعار دلفریبی از شاهنامه آراسته شده است. ستون ‌های آرامگاه به سبک هخامنشی به تعداد ۱۲ عدد ساخته شده ‌اند. در محوطه باغ، تندیسی از فردوسی بزرگوار که به دست ابوالحسن صدیقی در ایتالیا ساخته شده و به ایران منتقل گردیده است، نیز دیده می ‌شود.

معماری داخلی

ورودی اصلی بنا در سمت غرب قرار دارد و به زیرزمین و مقبره فردوسی منتهی می شود. ابعاد زیرزمین ۳۰ در ۳۰ متر است و عمق آن حدود 5 متر می‌ باشد. سنگ قبر نیز از جنس مرمر با ابعاد ۹۰ سانتی ‌متر در ۱.۵۴ متر است که با 20 ستون سنگی به ارتفاع ۴.۶۰ متر احاطه شده است. بر روی دیواره‌ های پلکان ‌ها نقوش برجسته‌ ای از روایات شاهنامه حکاکی شده که زیبایی ویژه ‌ای به بنا می ‌بخشد.

در بخش تالار آرامگاه، تندیس ‌هایی از داستان ‌های شاهنامه که توسط فریدون صدیقی، فرزند ابولحسن صدیقی ساخته شده ‌اند، دیده می ‌شوند که فضایی خیره‌کننده را برای بازدیدکنندگان به ارمغان می ‌آورد.

آرامگاه فردوسی,آرامگاه فردوسی در مشهد,سفر به آرامگاه فردوسی,

بخش‌های مختلف آرامگاه فردوسی

علاوه بر مساحت کلی آرامگاه فردوسی در مشهد،‌ حدود شش هکتار موزه و کتابخانه در این مجموعه قرار دارد. بنای اصلی در مرکز محوطه باغ قرار گرفته و روبه روی آن یک استخر بزرگ دیده می ‌شود که نمای زیبای آرامگاه را منعکس کرده و صحنه ‌ای خیره‌کننده ایجاد می ‌کند. این استخر دارای ۳ دسته فواره ده ‌تایی است که به شکل نیلوفرهای زیبا طراحی شده ‌اند. تعداد این فواره ‌ها به ۳۰ سال مشقت حکیم ابوالقاسم فردوسی برای خلق اثر شاهنامه اش، اشاره دارند و نمادی برای ریاضت ‌های این شاعر بزرگ محسوب می ‌شوند.

سبک معماری آرامگاه بسیار شبیه به مقبره کوروش بزرگ بوده که به باور بسیاری از آن هم الهام گرفته شده است. فضای داخلی آرامگاه تحت تاثیر معماری های زمان حکومت اشکانیان است. خود آرامگاه فردوسی ۹۸۰ متر زیربنا دارد که از دو بخش تشکیل شده: اولین بخش حدود نیم متر سنگ قبر بر روی مزار نصب شده که نام، تاریخ تولد و وفات و تاریخ ساخت آرامگاه روی آن نوشته شده است.

بخش دوم تالار مقبره که با سنگ های مرمر و کاشی های زیبا تزیین شده که شامل چهار ستون است. فروهری که در ضلع جنوبی این تالار قرار دارد تداعی کننده تخت جمشید در شیراز است.

امروزه آژانس های مسافرتی بسیاری دیدن از این آرامگاه را در تور مشهد خود قرار داده اند تا علاقه مندان از تمام جاذبه های شهر مشهد دیدن کنند.

موزه

موزه ای که در سفر به آرامگاه فردوسی با آن روبرو می شوید، آثار بسیاری در آن نگهداری می شود. سکه های نقره و طلایی که در حفاری های شهر توس کشف کردند را در این موزه قرار دادند. از جمله آثار دیگر همچون وسایل سوارکاری مانند تیر و کمان، ظروف سفالی قرن ۴ و ۵ هجری قمری، انواع شاهنامه مثل کپی شاهنامه بایسنقری و کپی شاهنامه فلورانس و … همگی در این موزه وجود دارند. این موزه در سال ۱۳۸۴ به واسطه دکتر احمدی تاسیس شد.

همچنین در این موزه، سنگ ‌نگاره‌ ها و آثار تاریخی بسیاری که مربوط به دوره پیش از اسلام هستند، نگهداری می ‌شوند که از ارزش بسیار بالایی برخوردارند.

سفر به آرامگاه فردوسی در مشهد,فاصله آرامگاه فردوسی تا مشهد,آرامگاه فردوسی,

کتابخانه

کتابخانه ای که در ضلع شرقی آرامگاه قرار دارد بیشتر جنبه تشریفاتی دارد و حدود ۹۰۰۰ جلد کتاب در آن تعبیه شده است. در سال ۱۳۴۷ این کتابخانه در دو طبقه بازسازی شده که طبقه اول آن آرشیو کتاب ها و طبقه دوم آن سالن مطالعه برای علاقه مندان به مطالعه کتاب می باشد.

در سال ۱۳۹۲ دکتر اسلامی ندوشن و خانم شیرین بیانی ۲۴۰۰ جلد کتاب و آقای نعمت الهی ۳۷۰۰ جلد به این کتابخانه اهدا کردند که با این کار نظم کتابخانه مجموعه به هم ریخته شد. به همین خاطر کتابخانه دیگری تحت تاثیر شخصیت فردوسی در این منطقه تاریخی تاسیس شد. تمام اشیاء تاریخی و اهدایی آرامگاه را از آنجا تخلیه و به موزه خراسان منتقل کردند تا با تاسیس کتابخانه حکیم طوس آن ها را دوباره بازگردانند. وجود این کتابخانه در آرامگاه فضای دلنشینی را ایجاد کرده است، کسانی که سفر مشهد را در پیش می گیرند و از دوستداران شعر و ادب پارسی باشند حتما این کتابخانه را از نزدیک دیده اند.

بررسی امکانات آرامگاه فردوسی

پس از خرید آنلاین بلیط هواپیما و سفر به شهر زیارتی مشهد، علاوه بر بازدید از آرامگاه فردوسی در مشهد، شما می‌ توانید از امکانات دیگر این مجموعه نیز بهره ‌مند شوید. در این مجموعه، یک کافه و رستوران وجود دارد که برایتان لحظات خوشی را به ارمغان می ‌آورد. در اینجا می‌ توانید از انواع غذاهای محلی و بین‌ المللی لذت برده و زمان خوبی را در یک محیط دلنشین سپری کنید.

علاوه بر این، برای خرید سوغاتی‌ و یادگاری از سفر، می ‌توانید از فروشگاه‌ های موجود در آرامگاه استفاده کنید. این فروشگاه ‌ها انواعی از هدایای محلی، اشیاء هنری و سوغاتی‌ های مرتبط با فردوسی و فرهنگ ایران را ارائه داده که می‌ توانند یک یادگار خاص از سفر شما به آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی باشند.

آرامگاه فردوسی در مشهد,سفر به آرامگاه فردوسی,سفر به آرامگاه فردوسی در مشهد,

فاصله آرامگاه فردوسی تا جاهای دیدنی مشهد چقدر است؟

آرامگاه فردوسی تا مشهد حدوداً 33 کیلومتر فاصله دارد. برای دسترسی به این مکان می ‌توانید از اتوبوس یا خودروی شخصی استفاده کنید.

همچنین درنظر داشته باشید که آرامگاه فردوسی در فاصله 43 کیلومتری از حرم مطهر امام رضا واقع شده است و برای رسیدن به آن، حدوداً 47 دقیقه زمان لازم است.

جاهای دیدنی اطراف آرامگاه فردوسی در مشهد

از جاذبه‌ های گردشگری دیگر مشهد که در اطراف آرامگاه فردوسی قرار دارند، نام برده شده است:

  • دشت ارغوان مشهد: این دشت زیبا و دل ‌انگیز در نزدیکی مقبره فردوسی قرار داشته و به آن دره ارغوان مشهد نیز گفته می شود. در فصل بهار و اردیبهشت، این دشت پر از ارغوان ‌های خیره‌ کننده است که علت نامگذاری آن نیز به این ارغوان ‌های زیبا باز می گردد. این مکان در این فصول بهاری یک سفر زیبا و شگفت ‌انگیز را برای بازدیدکنندگان به ارمغان می ‌آورد.
  • پارک کوهسنگی: این پارک در فاصله 33 کیلومتری از مقبره فردوسی واقع شده و تا آرامگاه حدود نیم ساعت فاصله دارد. پارک کوهسنگی به عنوان یک بوستان تاریخی و محبوب همواره توجه مردم و شاهان را به خود جلب کرده است. این مجموعه از کوه ‌های باصلابت و باستانی تشکیل شده و اهمیت تاریخی و فرهنگی ویژه ‌ای دارد.
  • روستای زشک: اگر به دنیای بهشتی در نزدیکی مشهد سفر کرده اید، روستای زشک یکی از پیشنهادهای مناسب برای شماست. این روستا در امتداد جنوب شرقی رشته کوه بینالود و در سرچشمه دره شاندیز واقع شده و حدوداً 20 کیلومتر از مشهد فاصله دارد.

فاصله آرامگاه فردوسی تا مشهد,آرامگاه فردوسی,آرامگاه فردوسی در مشهد,

نکات جالب بنای آرامگاه فردوسی در مشهد

از آنجا که بنای آرامگاه با مصالح ساروج ساخته شده بود، مرمت کاران به جهت بازسازی، چاره ای جز این نداشتد که بنای قدیمی را با مواد منفجره تخریب کنند تا بازسازی را از نو انجام دهند. این مرمت همراه با ۲۵۰ کارگر و هزینه ای حدود ۷ میلیون تومان و در حدود چهار سال به طول انجامید.

جالب است بدانید در طول دوره ی بازسازی به دستور قاسم ارفع استخوان های فردوسی را از خاک خارج کردند و پس پایان مرمت سازی دوباره به خاک بازگرداندند. گفته شده در هنگام نبش قبر دو استخوان جمجمه از مقبره خارج شد که معتقدند شخص دیگری نیز در کنار جسد فردوسی به خاک سپرده شده است.

وزن مقبره به همراه تصویر فروهری که روی آن است حدود ۴ تن وزن دارد.

مهندس حسین جودت که نماینده شرکت ایتالیایی کاجته بود، تمام مرمرهایی که در آرامگاه فردوسی به کار گرفته شده است را از این شرکت ایتالیایی آورده است.

حتما در سفر به این شهر بعد از زیارت بارگاه ملکوتی امام هشتم شیعیان به این جاذبه ها سر بزنید تا سفری پر بار و به یاد ماندنی برای خود به وجود بیاورید.

برای سفر به آرامگاه فردوسی در مشهد، اگر سفر شما همراه با تورهای تخصصی مانند ندابال آسمان بود، می توانید طبق برنامه ریزی از قبل تعیین شده، به این آرامگاه بروید و از دیدن این مجموعه لذت ببرید. اگر هم سفر شما با خودروی شخصی است، اول باید خود را به شهرستان توس برسانید. همانطور که اشاره شد فاصله آرامگاه فردوسی تا مشهد حدود ۲۵ کیلومتر است. در صورت نداشتن خودروی شخصی می توانید از طریق پایانه فردوسی و سوار شدن در اتوبوس خط ۲۰۲ به مدت کمتر از یک ساعت به آرامگاه برسید.

نتیجه گیری

آرامگاه فردوسی یکی از جاذبه‌ های تاریخی و فرهنگی ایران است که به عنوان مکان دفن حکیم ابوالقاسم فردوسی توسی شناخته می ‌شود. این مکان نمادی از ارزش‌ های فرهنگی و ادبی ایران بوده و به عنوان محل تجلی احترام و ارادت به شاعران و ادبیات فارسی محسوب می‌ شود.

سوالات متداول

آرامگاه فردوسی در کدام شهر واقع شده است؟

آرامگاه فردوسی در شهر مشهد و در استان خراسان رضوی واقع شده است.

چه افرادی در این مکان دفن شده اند؟

آرامگاه فردوسی محل دفن حکیم ابوالقاسم فردوسی، مهدی اخوان ثالث، و محمدرضا شجریان است.

در نزدیکی کوهسنگی چه مکان های دیدنی وجود دارد؟

  • گنبد هارونیه در مشهد که فاصله آن حدود ۱.۸ کیلومتر است
  • شهر شاندیز که فاصله آن تا پارک کوهسنگی مشهد حدود ۲۷ کیلومتر است.
  • مقبره امام محمد غزالی که نیز در مشهد واقع شده و فاصله آن نیز ۱.۸ کیلومتر است.

ساعات بازدید از آرامگاه فردوسی در مشهد چه زمانی است؟

ساعت کاری آرامگاه فردوسی هر روز از ساعت ۹ صبح آغاز می‌ شود. در ۶ ماهه اول سال تا ساعت ۱۷ عصر و در ۶ ماهه دوم سال تا ساعت ۱۶ عصر ادامه دارد.

مطالب مرتبط (آرشیو مقالات)